Archimagirus - Tradycja & Nowoczesność, to ogólnopolski konkurs kulinarny dla kucharzy i cukierników. Do finału zakwalifikowało się osiem drużyn, które będą walczyć o tytuł Archimagirusa, prestiżowy staż w Tajwanie oraz 10 000 złotych. Archimagirus, to nie tylko konkurs kulinarny, ale niezwykłe wydarzenie pełne atrakcji dla gości, wśród których są między innymi: śniadanie na trawie, strefa foodtrucków.
Konkurs promuje tradycje kulinarne oraz łączenie regionalnych produktów z zagranicznymi. Wartości szczególnie wspierane przez to wydarzenie to kultura pracy, utrwalanie więzi w branży kucharskiej a także dbałość o surowce i utrzymanie jakości.
24 kucharzy i cukierników zmierzy się w trzech konkurencjach: przekąski, danie główne oraz deser. Suma punktów przyznawana przez międzynarodowe jury w kilku kategoriach zadecyduje o zwycięstwie.
- U nas nie będziemy wybierać najlepszego kucharza, czy cukiernika - mówi Krzysztof Lisiecki, dyr. spółki Zamek Gniew. - Na laury zasłuży, ten, który najlepiej pokieruje swoim zespołem. W konkursowym dniu - 12 lipca - o 9:30 zapraszamy wszystkich na wyjątkowe śniadanie na trawie szefowie kuchni Marcin Świder i Mariusz Gachewicz zaproponują potrawy zdrowe i dające energię na cały dzień.
Podczas konkursu od godziny 12.00 do 17.30 do dyspozycji gości dostępna będzie wspomniania strefa food truck z prawdziwą galerią pomysłów potraw.
W programie nie zabraknie także warsztatów kulinarnych! Osoby związane z gastronomią proszone są o zapisy do poszczególnych klas mistrzowskich na stronie
www.lekcjesmakow.pl.
Organizatorem konkursu jest Mariusz Gachewicz, a współorganizatorami są Paweł Mieszała i Krzysztof Lisiecki, dyrektor generalny Hotel Zamek Gniew.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?