Tradycją kulinarnego święta, jakim bezsprzecznie jest sympozjum "O jeściu na Kociewiu", które odbyło się w sobotę, 4 października, w Subkowach, są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem sympozjum, który w tym roku dotyczył ryb z kociewskich jezior i rzek.
- Ideą sympozjum jest promowanie lokalnych potraw, ich smaku i zapachu - wyjaśniła Krystyna Gierszewska z Kociewskiego Forum Kobiet, inicjatorka wydarzenia. - Mówiliśmy już o miodach, zupach, ziemniakach, a dzisiaj głównym tematem są ryby. Za rok, jak się uda, skupimy się na serach i twarogach.
Sympozjum, które odbyło się w Domu Kultury, było okazją do promocji książki podsumowującej dotychczasowe jego edycje. Z wykładem o słownictwie kociewskim dotyczącym łowienia ryb wystąpiła prof. Maria Pająkowska - Kensik. Ogłoszono też wyniki konkursu plastycznego (w swoich kategoriach zwyciężyły Natalia Blaszkiewicz oraz Wiktoria Ciesińska), fotograficznego (pierwsza nagroda trafiła do Justyny Dziel z Rożentala) i kulinarnego na najlepszą kociewską zupę rybną, którą przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, za co otrzymali m.in. statuetkę „Hit Sympozjum Kulinarnego”.
- Zauważyliśmy mniejsze niż w poprzednich latach stosowanie przemysłowych półproduktów - powiedział Artur Michna, krytyk kulinarny, który przewodniczył jury. - Nie jest łatwo przygotować dobrą zupę rybną, ale jej podstawą zawsze musi być smaczna, świeża ryba.
Na scenie wystąpiły zespoły Burczybas z Gniewa oraz Babeczki Podlaskie. Zwieńczeniem wydarzenia były warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich oraz poczęstunek dla wszystkich gości.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?