W Polsce rośnie około 200 gatunków grzybów trujących i 1,3 tys. gatunków jadalnych.
Co najlepiej bierać:
- borowiki – znajdziemy je pod świerkami, dębami, bukami; w okresie od lipca/sierpnia do końca października;
- maślaki – dostępne tam, gdzie sosny, w okresie zarówno letnim, jak i jesiennym;
- koźlarze – w lasach, w których rosną brzozy, osiki, graby
- podgrzybki – lubią przede wszystkim drzewa iglaste i piaszczyste gleby, a pod liściastymi rośnie zwykle odmiana czerwona; od lipca do pojawienia się przymrozków;
- kanie – występują w trawach, na łąkach, na obrzeżach lasów, tam gdzie jest dużo światła; znajdziemy je przede wszystkim we wrześniu.
Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, ale także w wodach (słodkich i słonych). Do tej pory opisano ok. 70 tysięcy gatunków grzybów, ale brak jednolitych kryteriów nie pozwala na dokładny szacunek, w efekcie ta liczba może być wyższa.
Podczas grzybobrania pamiętajmy jednak, że przepisy zakazują zbierania, zresztą nie tylko grzybów, ale i innych roślin, na terenach parków narodowych i rezerwatów przyrody, a także na terenach upraw do wysokości 4 metrów, doświadczalnych, objętych zakazami wstępu, wojskowych lub będących ostoją zwierzyny.
WARTO WIEDZIEĆ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?