Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Historyczny tytuł Archimagirusa w konkursie rozgrywanym na zamku w Gniewie przypadł Pawłowi Stawickiemu z hotelu Hilton [ZDJĘCIA]

Krystyna Paszkowska
Krystyna Paszkowska
O tytuł Archimagirusa rywalizowało osiem drużyn z całej Polski i Ukrainy. Efekty ich kulinarnej pracy oceniało międzynarodowe jury, w skład którego wchodziły autorytety świata kulinarnego, m.in. Daniel Ayton, Robert Skubisz, Giorgio Diana, Bruno Van Vaerenbergh, Michał Doroszkiewicz, Andrea Camastra. Tytuł Archimagirusa przypadł Pawłowi Stawickiemu z hotelu Hilton. Nagrodą był tygodniowy staż w jednej z najlepszych restauracji na świecie - RAV na Tajwanie i 10 tys. zł.

W konkursie bierze udział osiem trzyosobowych drużyn – siedem z Polski oraz jedna z Ukrainy. Co ciekawe, jedynym wymogiem, który musieli spełnić uczestnicy jest praca w zawodzie. Bez znaczenia jest zajmowane stanowisko, wiek oraz płeć. Zawodnicy z jednej drużyny nie muszą nawet reprezentować jednego zakładu pracy.

"Złota ekipa" działała w składzie: Paweł Stawicki, na co dzień szef kuchni w Hiltonie Gdańsk, Marcin Milde i Łukasz Pędzarski.
Zdobywca tytułu Paweł Stawicki w zawodzie pracuje już od 12 lat, z czego ostatnich 9 lat w Hiltonie w Gdańsku. Od czterech lat jest szefem kuchni.
- Rywalizacja była na najwyższym poziomie - mówi Archimagirus z Gdańska. - Mieliśmy za rywali kucharzy z Chłodnej 15, z Łodzi, z bardzo fajnie prowadzonych restauracji. Przydało się moje doświadczenie konkursowe. Zaryzykowaliśmy i udało się - wygraliśmy.

Tczew NaszeMiasto.pl

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniew.naszemiasto.pl Nasze Miasto