MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wpływ mleka krowiego na zdrowie jest kwestią dyskusyjną, bo...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – mleko bez laktozy

Wpływ mleka krowiego na zdrowie jest kwestią dyskusyjną, bo z jednej strony zapewnia wapń, witaminy z grupy B (oraz wit. A w tym nieodtłuszczonym) i białko, z drugiej zawiera składniki kwasotwórcze i sprzyjające cukrzycy, naturalne hormony zwierzęce oraz zanieczyszczenia z paszy, wody, środowiska czy pozostałości środków podawanych krowom. Do tego dochodzi problematyczny cukier laktoza. U osób z niedoborem enzymu rozkładającego ten związek, które stanowią aż 1/3 polskiej populacji, powoduje on objawy nietolerancji, takie jak bóle brzucha i biegunki. Rozwiązaniem ma być mleko bez laktozy, w którym jest ona rozłożona do cukrów prostych.

Niestety, mleko bez laktozy jest nie tylko słodsze, ale ma też wyższy indeks glikemiczny, przez co w większym stopniu zaburza regulację poziomu cukru we krwi niż zwykłe mleko. Lepiej więc wybrać mleczko roślinne lub sięgać po dobrej jakości przetwory mleczne poddane fermentacji, takie jak kefir czy długo dojrzewający ser.

Zobacz również

W niedzielę piłkarze Widzewa podejmą Lecha Poznań

W niedzielę piłkarze Widzewa podejmą Lecha Poznań

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Kibice na meczu Star - Orlęta. Byliście? Szukajcie się na zdjęciach

Polecamy

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

NOWE
Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi