Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Truskawki w kuchni. Oto najlepsze przepisy. Jak wykorzystać te owoce w kuchni? Sprawdź!

MM
Oto najlepsze przepisy na truskawki!
Oto najlepsze przepisy na truskawki! 123rf
Sezon na truskawki tuż tuż! Z tej okazji przygotowaliśmy dla was zestawienie prostych i smacznych przepisów na dania z tymi owocami. Co ciekawe, nie są to tylko desery! Z powodzeniem można także zrobić pyszny obiad czy śniadanie z truskawkami. Zobaczcie sami!

Spis treści

Truskawki - kiedy zaczyna się sezon?

Nie ma chyba owoców, których smak i zapach bardziej kojarzy się z latem, niż właśnie truskawki. Sezon na te owoce jest dosyć krótki, dlatego gdy się tylko pojawiają, ich miłośnicy pędzą do sklepów i na bazarki, by kupować kobiałki wypełnione tymi pysznymi owocami.

Jak wykorzystać truskawki w kuchni? Wbrew pozorom nie muszą to być tylko desery! Sprawdź, co jeszcze można zrobić z tych pysznych owoców!

Najprostszy obiad, czyli makaron z truskawkami

Smak dzieciństwa. Gdy tylko pojawiał się sezon na truskawki, one pojawiały się na naszych talerzach w przedszkolu. Nie wiemy jak wy, ale my zdecydowanie uwielbialiśmy to połączenie! Potrzebne będą:

  • makaron np. spaghetti, świderki lub inny - ok. 250 g
  • 400 g truskawek,
  • 1/3 śmietany 12 lub 18%,
  • cukier do smaku.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Umyte i obrane truskawki zmiksuj z cukrem (jego ilość dopasuj do swoich upodobań i słodkości truskawek). Następnie wymieszaj je ze śmietaną. Sosem polej makaron. Gotowe!

Nieoczywiste połączenia, czyli sałatka z truskawkami i boczkiem

Idealny pomysł na lunch do pracy. Potrzebujesz:

  • 125 g boczku, parzonego lub wędzonego,
  • kilka liści sałaty lub ulubioną mieszankę sałat,
  • kilkanaście truskawek,
  • 1 awokado,
  • 120 g fety lub sera sałatkowego,
  • małą garść pestek dyni,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego.

Pokrojony w drobną kostkę lub paseczki boczek wytop na patelni aż będzie chrupiący. Na talerzu rozłóż w międzyczasie sałatę. Pokrój umyte i obrane truskawki oraz awokado i połóż na sałacie. Posyp pokrojonym w kostkę serem i boczkiem. Miód, sok z cytryny i olej lub oliwę wymieszaj, a następnie polej dressingiem sałatkę. Posyp pestkami dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem według uznania.

Koktajl truskawkowy na upalne dni

Kolejna propozycja idealna jako drugie śniadanie do pracy. Potrzebne będą:

  • ok. 350-400 g truskawek,
  • 400 g kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • cukier lub miód do smaku.

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Wrzuć do blendera kielichowego, zalej kefirem lub jogurtem i dodaj ewentualne słodzidło. Zmiksuj. Koktajl najlepiej smakuje od razu po zrobieniu. Jeśli zdecydujesz się zostawić go na później, koniecznie przechowuj go w lodówce.

Naleśniki z truskawkami idealne na śniadanie, obiad i kolację

Danie - wspomnienie z dzieciństwa. Idealne na upalne letnie dni. Potrzebujesz:

  • 2 jajek,
  • 500 ml mleka,
  • 400 g mąki,
  • 20 ml wody,
  • szczypty soli,
  • szczypty cukru,
  • opcjonalnie cynamonu do dekoracji,
  • bitej śmietany,
  • truskawek (w zależności od tego, jak dużo nadzienia lubicie),
  • oleju.

Zmiksuj jaja, wodę, mleko, mąkę, cukier i sól na jednolitą masę. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Nadziej naleśniki pokrojonymi truskawkami i posyp cukrem jeśli lubisz. Udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.

Proste ciasto z truskawkami idealne do kawy

Pyszne letnie ciasto, idealne, gdy wpadną goście lub gdy po prostu macie ochotę na coś słodkiego. Składniki:

  • 250 g cukru pudru,
  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej,
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 320 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 większa szklanka umytych, obranych i pokrojonych na kawałki truskawek,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki.

Niedużą blaszkę, na przykład o wymiarach 20x24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni Celsjusza. Ubij masło ze 150 g cukru pudru na puszystą masę, dodaj jajko i ubijaj jeszcze parę minut. Oddzielnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Dodaj do ubitej masy i krótko miksuj do połączenia się składników. Pokrojone truskawki (3 odłóż na później - będą potrzebne do zrobienia lukru) skrop 2 łyżeczkami soku z cytryny lub limonki i wymieszaj z ciastem. Wyłóż na blachę, piecz pół godziny.

Lukier truskawkowy: zmiksuj pozostałe truskawki z łyżeczką soku z limonki i podgrzej w garnuszku. Do gorącego musu dodaj cukier puder i wymieszaj. Polej ciasto i poczekaj, aż zastygnie. Smacznego!

Pierogi z truskawkami, czyli pyszny klasyk

Chyba każdy choć raz spróbował tych pyszności! A najlepsze robi babcia, wiadomo. Potrzebne będą:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 duże jajko,
  • 50 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 500 g truskawek.

Rozpuść i ostudź masło. Do miski wsyp mąkę i wbij jedno jajko. Wlej także masło, dodaj szczyptę soli i wlej wodę. Wymieszaj wszystko i wyrabiaj chwilę dłońmi. Uformuj kulę i zawiniętą w worek schowaj do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotuj sobie stolnicę posypaną mąką oraz obierz i umyj truskawki. Pokrój je na kawałki.

Ciasto podziel na 3 części, jedną z nich rozwałkuj. Wycinaj kółka, nadziewaj truskawkami i zamykaj pierogi tak jak lubisz najbardziej - falbanką, w ząbki lub jeszcze inaczej. Gdy już wszystkie pierogi będą gotowe, gotuj je partiami w lekko osolonej wodzie. Wyławiaj je ok. 4 minuty po wypłynięciu na wierzch. Podawaj ze śmietaną i cukrem. Gotowe!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Truskawki w kuchni. Oto najlepsze przepisy. Jak wykorzystać te owoce w kuchni? Sprawdź! - Dziennik Bałtycki

Wróć na gniew.naszemiasto.pl Nasze Miasto