Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa
ZUPA POMIDOROWA
SKŁADNIKI:
- ćwiartka kurczaka, kilka skrzydełek lub udek - wedle upodobań,
- 2 litry wody,
- pół łyżeczki soli,
- włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera),
200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku lub przecier pomidorowy - domowy lub kupny,
250 ml śmietany 18% z kartonika,
szczypta zmielonego pieprzu,
- makaron lub ryż do zupy.
WYKONANIE:
Opłucz mięso pod zimną wodą i włóż do garnka. Dodaj zimną wodę i zagotuj. Zdejmij szumy z powierzchni wody. Gotuj na małym ogniu przez 0,5-1 godzinę. Dodaj obraną włoszczyznę i gotuj przez kolejne 20 minut. Wyjmij mięso, dodaj pomidory, wymieszaj i zagotuj. Spróbuj zupy i gdy będzie miała za słaby smak, dodaj więcej pomidorów. Do śmietany dodaj łyżkę gorącego wywaru i energicznie wymieszaj, dodaj powoli do zupy, by się nie zwarzyła. Dopraw do smaku. Podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem.