MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako...
fot. simpson33/123rf.com

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Osoby chorujące na cukrzycę

Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako dodatek do produktów pieczonych nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednak wiele dodatków do jajek takich jak majonez czy produktów, do których to jajka są dodatkiem, np. ciast, deserów czy kotletów powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Przy cukrzycy możesz więc zjadać 1 jajko dziennie, ale najlepiej gotowane, a unikać smażonych oraz Diabetycy powinni więc ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu i unikać jajek smażonych oraz niezdrowych dodatków. Wskazane jest również częstsze sięganie po białka niż żółtka.

Zobacz również

Znakomita atmosfera w Hamburgu! Kibice przed Polska - Holandia

Znakomita atmosfera w Hamburgu! Kibice przed Polska - Holandia

Wroniecka Dycha. Start biegu na 5 kilometrów i Nordic Walking [ZDJĘCIA]

Wroniecka Dycha. Start biegu na 5 kilometrów i Nordic Walking [ZDJĘCIA]

Polecamy

AI pomoże w diagnozie? Ten przepis w kodeksie etyki lekarskiej wzbudza kontrowersje

AI pomoże w diagnozie? Ten przepis w kodeksie etyki lekarskiej wzbudza kontrowersje

Czy znasz Mewie Rewy? Nadbałtycka atrakcja rodem z Malediwów

Czy znasz Mewie Rewy? Nadbałtycka atrakcja rodem z Malediwów

To pyszne ciasto z malinami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera

To pyszne ciasto z malinami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera