16 grudnia 2023 roku w Domu Kultury w Subkowach odbędzie się XIII Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”. Wzorem lat ubiegłych, zaplanowano wydanie książki o tematyce kulinarnej, pokazującej bogactwo kociewskiej kuchni oraz prezentującej potrawy na bożonarodzeniowym stole przy zachowaniu dawnych smaków i zapachów dań wywodzących się z Kociewia.
Kulinarne Kociewie. Nowa książka z tradycyjnymi przepisami
Do tej pory w ramach sympozjum wydano już kilka publikacji. To m.in.: „Dawne smaki Kociewia”, „Pory roku na talerzu”, „Sernikowe wariacje po kociewsku”, „Kociewskie słodkości z jabłek”, „Kociewska bania-potrawy wyczarowane z dyni”, „Buraczkowe potrawy na kociewskim stole”.
Czytaj także:
Kulinarna Bitwa Regionów województwa pomorskiego. W Swarożynie zwyciężyła "Kościerska Chata" | WIDEO, ZDJĘCIA
Tradycją sympozjum są także tematyczne wykłady popularno-naukowe, występy artystyczne, warsztaty i pokazy kulinarne połączone z degustacją.
Krystyna Gierszewska, prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet zachęca mieszkańców powiatu tczewskiego do współtworzenia tegorocznej kulinarnej publikacji.
- Prosimy o własne przepisy kulinarne lub odziedziczone po matkach czy babciach dotyczące potraw bożonarodzeniowych - mówi Krystyna Gierszewska.
Kulinarne Kociewie. Zgłoś swój przepis do końca sierpnia 2023 roku
Zobacz także:
Plachandry Kociewskie w Pelplinie. Ambasadorzy i perełka oraz moc atrakcji | WIDEO, ZDJĘCIA
Przepisy przyjmowane będą do 31 sierpnia 2023 roku. Należy je wysyłać na adres mailowy: [email protected] podając w temacie maila "publikacja - sympozjum".
W mailu powinny znaleźć się: zdjęcie potrawy, przepis na wykonanie potrawy, imię i nazwisko oraz miejsce zamieszkania autora.
Publikacja zostanie wydana przez gminę Subkowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?