Tradycją kulinarnego święta, jakim bezsprzecznie jest sympozjum "O jeściu na Kociewiu", które odbyło się w sobotę, 4 października, w Subkowach, są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem sympozjum, który w tym roku dotyczył ryb z kociewskich jezior i rzek.
- Ideą sympozjum jest promowanie lokalnych potraw, ich smaku i zapachu - wyjaśniła Krystyna Gierszewska z Kociewskiego Forum Kobiet, inicjatorka wydarzenia. - Mówiliśmy już o miodach, zupach, ziemniakach, a dzisiaj głównym tematem są ryby. Za rok, jak się uda, skupimy się na serach i twarogach.
Sympozjum, które odbyło się w Domu Kultury, było okazją do promocji książki podsumowującej dotychczasowe jego edycje. Z wykładem o słownictwie kociewskim dotyczącym łowienia ryb wystąpiła prof. Maria Pająkowska - Kensik. Ogłoszono też wyniki konkursu plastycznego (w swoich kategoriach zwyciężyły Natalia Blaszkiewicz oraz Wiktoria Ciesińska), fotograficznego (pierwsza nagroda trafiła do Justyny Dziel z Rożentala) i kulinarnego na najlepszą kociewską zupę rybną, którą przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie, za co otrzymali m.in. statuetkę „Hit Sympozjum Kulinarnego”.
- Zauważyliśmy mniejsze niż w poprzednich latach stosowanie przemysłowych półproduktów - powiedział Artur Michna, krytyk kulinarny, który przewodniczył jury. - Nie jest łatwo przygotować dobrą zupę rybną, ale jej podstawą zawsze musi być smaczna, świeża ryba.
Na scenie wystąpiły zespoły Burczybas z Gniewa oraz Babeczki Podlaskie. Zwieńczeniem wydarzenia były warsztaty kulinarne dla Kół Gospodyń Wiejskich oraz poczęstunek dla wszystkich gości.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?