Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Dziennik Bałtycki” do pączka! Dobrana para: pyszne ciastko i interesująca lektura

Przemysław Zieliński
"Dziennik Bałtycki" do zakupionych pączków będzie można otrzymać m. in. w Piekarni Miłoradz przy ul. Jarosława Dąbrowskiego 9 w Tczewie.
"Dziennik Bałtycki" do zakupionych pączków będzie można otrzymać m. in. w Piekarni Miłoradz przy ul. Jarosława Dąbrowskiego 9 w Tczewie. PRZEMYSŁAW ZIELIŃSKI
Gazeta do pączka: jak co roku, z okazji Tłustego Czwartku, 12 lutego, mamy wyjątkową - i słodką! - niespodziankę dla naszych Czytelników.

Wybrane punkty, w których dodatkiem do zakupionych pączków będzie aktualne wydanie „Dziennika Bałtyckiego” (oferta ważna do wyczerpania zapasów), prezentujemy obok, a jeśli ktoś chciałby przygotować je samodzielnie, to polecamy przepis kociewskiej gospodyni, Krystyny Gierszewskiej z Lignów Szlacheckich (gm. Pelplin).

Składniki:
1 kg mąki pszennej + mąka do zagniatania
0,5 l mleka
0,5 łyżeczki soli
25 dag cukru
20 dag masła
5 jaj
10 dag drożdży
40 dag powideł śliwkowych wymieszanych z łyżką konfitury z róży
1 kg smalcu do smażenia (smalec można zastąpić olejem)
Lukier:
0,5 kg cukru-pudru
1 łyżka skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
Drożdże rozmieszać w niewielkiej ilości ciepłego mleka i 1 łyżce cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mleko wlać do miski, wsypać cukier oraz sól, wymieszać i podgrzać. Zdjąć z ognia, wsypać 1 kg mąki i mieszając drewnianą łyżką dodawać po jednym jajku, a następnie roztopione masło. Dodać wyrośnięte drożdże i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić, a gdy podwoi swoją objętość wykładać porcjami na stolnicę. Podsypać mąką i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wycinać krążki. Krążek położyć na dłoni, spłaszczyć i rozciągnąć, a na środek włożyć 1 łyżeczkę powideł wymieszanych z konfiturą i sklejając brzegi uformować pączek. Układać na tacy posypanej mąką (sklejoną częścią do dołu) i odstawić do wyrośnięcia. W garnku roztopić smalec i gdy będzie gorący wkładać pączki sklejoną stroną do góry. Smażyć z obu stron (po 3 minuty z każdej strony) najlepiej od przykryciem. Pączki odsączyć i smarować gęstym lukrem (lukier: cukier-puder i skórkę pomarańczową wymieszać z kilkoma łyżkami wrzątku).

- Sekret udanych pączków tkwi w tym, aby wszystkie składniki, także powidła i jaja, miały temperaturę pokojową - wyjaśnia Krystyna Gierszewska, prezes stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet. - Pączek nadziany zimnymi powidłami nie wyrośnie, a po usmażeniu nie będzie puszysty. Cały proces przygotowywania ciasta drożdżowego i wyrastania także musi odbywać się w ciepłej kuchni. Drugi sekret udanych pączków: często w pośpiechu i z braku czasu pomijamy lub skracamy etap „wyrastania nadzianych pączków” - duży błąd, pączki muszą wyrosnąć przed wkładaniem ich do gorącego tłuszczu.

W tych sklepach do pączka dostaniesz gratis aktualne wydanie „Dziennika Bałtyckiego”:
Sklep Cukierniczy AMELIA,

Tczew, ul. Franciszka Żwirki 40

Piekarnia Miłoradz
Tczew, ul. Jarosława Dąbrowskiego 9

Piekarnie Meler:
powiat gdański
-Gdańsk Zaspa, ul. Pilotów 3

powiat tczewski
-Pelplin, ul. Mickiewicza 34
-Tczew, ul. Wyszyńskiego 25a, ul. Pionierów 15, ul. Żwirki 1

powiat starogardzki
-Skórcz, plac Wolności 1a
-Starogard Gd., ul. Andersa 8a, Osiedle 60-lecia 14
-Smętowo Graniczne, ul. Gdańska 7

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gniew.naszemiasto.pl Nasze Miasto